Motion10 biedt ruimte voor WNF event met lokale focus

Op maandag 6 maart hield WNF Nederland een kleinschalige fondsenwervende avond in Rotterdam. Het WNF is vooral bekend van het werk dat het wereldwijd doet voor de bescherming van exotische natuurgebieden zoals poolgebieden en regenwouden. Maar ook in Nederland is genoeg moois aan natuur. En ook dat moet gekoesterd en beschermd  worden. Op deze avond vroeg het WNF dan ook om speciale aandacht voor het nieuwe project in het Haringvliet. Motion10 droeg een klein steentje bij door de avond te hosten.  

Het WNF bouwt, samen met vrijwilligers, donateurs en ‘friends’ aan een toekomst waarin de mens leeft in harmonie met de natuur. Kirsten Schuijt, directeur van WNF Nederland vertelt over haar passie voor natuurbeschermingswerk en de reden waarom juist het WNF het verschil kan maken: “Natuurbeschermingswerk is in deze tijd steeds complexer aan het worden. Als we nu werk willen doen in Zambia, moeten we ook in Vietnam bezig zijn, waar ze bezig zijn met importeren van ivoor, maar ook in China, en in Brussel in verband met internationale rechtsspraak. Het WNF kan touwtjes aan elkaar knopen als geen ander.”

Ook actief in Nederland

Frederique van Randwijck, WNF Nederland: “Sinds 1991 zijn we als WNF ook erg actief in projecten in Nederland. Het is denk ik goed, als je als organisatie ergens komt, dat je ook de natuurbescherming in je eigen land op orde hebt. Zo gaat 7 % van de jaarlijkse uitgaven van het WNF Nederland nu naar projecten ter bescherming van de natuur in Nederland.”

De Nederlandse delta

Bas Roels, Freshwater Expert bij WNF Nederland, vertelt meer over het project waarop vanavond de focus ligt. “Er is iets ernstigs aan de hand met de Nederlandse delta-natuur. Na de watersnoodramp in 1953 zijn we hard aan de slag gegaan om die delta te repareren. Dat heeft natuurlijk voor veiligheid gezorgd. Maar het heeft ook de cadans van eb en vloed in de delta weggehaald. Dat zorgt voor problemen voor de miljoenen trekvogels die ieder jaar in Nederland voorbij komen. Zij hebben de delen van de delta die vroeger bij eb droog kwamen te liggen nodig om tussendoor, onderweg, nog even bij te kunnen voeden. De problemen in de Hollandse delta hebben ook effect op de vele soorten trekvissen die voorbijkomen, zoals de zalmen die door het Haringvliet trekken op weg naar hun paaigronden in Zwitserland.” Het Droomfondsproject Haringvliet is een manier voor Nederlanders om internationaal impact te hebben op ecosystemen, middels de bescherming van een natuurgebied in ons eigen land.

Het Droomfondsproject Haringvliet

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Dat zal er al deels voor zorgen dat de natuurlijke getijden terugkomen. In aanloop hierop werkt het WNF binnen een unieke coalitie van zes natuurorganisaties aan een natuurlijker Haringvliet. De financiële bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij is daarbij een onmisbare impuls. De ambitie van het WNF: ruim baan voor de dynamiek van deltanatuur, trekvissen en -vogels waar mensen van kunnen genieten. Met het evenement in het bedrijfspand van Motion10 vroeg het WNF aandacht voor dit specifieke project en sponsoring ervan vanuit de selecte groep genodigden.