Azure IoT-project van Motion10

Rotterdam, 30 maart 2016 – Motion10 ontsluit datastromen vanaf smartphones op de Erasmusbrug in Rotterdam. Hiermee is het mogelijk om te bepalen op welke momenten  er veel dataverkeer plaatsvindt op deze toeristische trekpleister. Op termijn zouden (selfie) fotobestanden gebruikt kunnen worden via een app voor e-matching doeleinden. Dat is althans het doel van het Azure IoT-project van Motion10.

De Erasmusbrug bestaat dit jaar 20 jaar. Daarom hangen sinds 20 maart 3500 oranje seinvlaggen aan de brug. Een aantal van deze vlaggetjes is voorzien van sensoren die op basis van bluetooth en wifi-technieken datastromen op kunnen pikken. Het project van Motion10 draait om deze data. 

Cortana Analytics en Azure IoT suite 

Daan Scheer, CEO: “Motion10 is volgens mij een vooruitstrevende Microsoft partner. De Azure IoT suite en Cortana Analytics van Microsoft behoren tot de meest volwassen IoT en Big Data platforms van dit moment. Met die twee platforms gaan wij nu data tracken en analyseren die door mensen met hun smartphones worden verstuurd. Voor het tracken van die data gebruiken we meerdere componenten die compatibel zijn met de Raspberry Pi. We zullen zeker geen persoonlijke data inzien van mensen die daar niet expliciet hun toestemming voor hebben verleend.”

Commerciële toepassing

CTO Gijs in ‘t Veld ziet verschillende mogelijkheden voor commercieel gebruik van de inzichten die het IoT-experiment zal leveren. Hij richt zich nu specifiek op een business case voor evenementenorganisaties in de stad Rotterdam. “Wat we willen gaan aantonen is dat we kunnen meten en voorspellen op welke dagen, op welke momenten en rondom welke evenementen er de meeste toeristen op pad zijn in de stad. Wat we nu al uit de eerste data zien [een tiental sensoren is al actief sinds 20 maart; red.] is dat we kunnen herleiden welke data tekstberichten zijn en welke een foto of video. We kunnen dus eigenlijk nu al zien op welke momenten er de meeste selfies worden gemaakt op de brug! Op termijn zou je bijvoorbeeld – na expliciete toestemming – ook de privé-data van gebruikers kunnen ontsluiten via een app om zo een soort e-matching op te bouwen rondom selfie-data. Die data zou je ook met Cortana kunnen analyseren.”

Dataveiligheid

Een belangrijk aspect van dit project is de veiligheid van de data van particulieren. Gijs: “We zijn heel voorzichtig met welke data we wel en niet mogen ontsluiten. En dat we geen data ontsluiten van individuele gebruikers zolang zij er geen expliciete toestemming voor hebben gegeven. Dat zijn natuurlijk wel harde voorwaarden, ook bij zo’n proef-project.” De toepassing voor organisatoren van evenementen zou al voor de zomer van 2016 klaar moeten zijn. Gijs: “We hopen dat we klaar zijn voor de start van het Rotterdamse festivalseizoen.”

Over Motion10

Wij helpen organisaties om beter, slimmer en efficiënter te werken. Integratie zit in ons DNA en wij zijn specialisten in digitaal samenwerken en business intelligence. We weten hoe we meer waarde kunnen halen uit de systemen en informatie die organisaties rijk zijn. Wij helpen hen daarbij met de nieuwste Microsoft technologie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcia Moestoredjo, Marketing Manager bij Motion10,marcia.moestoredjo@motion10.com / +316 10 06 31 15