Wat brengen de komende 10 jaar aan data-gedreven innovatie?

Om u te helpen een visie te vormen op hoe digitale innovatie ook uw business gaat veranderen, interviewde Motion10 enkele visionairs op het gebied van data en innovatie in het Nederlandse bedrijfsleven. In de serie Future: Fast Forward publiceren we interviews met onder andere Blockchain Consultant Paul Bessems, Microsoft CEO Ernst-Jan Stigter en Trendwatcher Vincent Everts.

Als steeds meer beslissingen op basis van data worden gemaakt, en algoritmen of software zelfsturend kunnen opereren; welke waarde kunnen mensen in organisaties dan nog toevoegen? En hoe?

 

In het kort

“Black mirror en onze dagelijkse realiteit ontlopen elkaar niet veel.”

Science Fact

We leven in een bijzondere tijd, waarin science fiction steeds sneller science fact wordt. Vaak dankzij technologische innovatie. Wie over 30 jaar vanaf vandaag nog in leven is, heeft goede kans om 1000 jaar oud te worden. We kunnen nu bijvoorbeeld al menselijke organen, spier- en ander weefsel op maat creëren met behulp van 3D-printing.

We kunnen onze genen nu editen. Of u kunt, in plaats van fysiek een onwaarschijnlijk lange tijd te blijven leven, binnen enkele decennia uw geest wellicht uploaden naar de cloud via een neural lace. Toekomstmuziek? Het is chirurgen al gelukt om Parkinsons, epilepsie en andere aandoeningen te bestrijden met behulp van ‘deep brain stimulation’. Voor altijd blijven bestaan in het digitale domein?

Wat als energie gratis wordt?

Een zelfsturende auto, met capaciteit voor de opslag van energie zoals een grote batterij, zou in een stad rond kunnen rijden en energie verspreiden tegen zeer lage kosten. Een vloot van zulke auto’s zou de winst uit het werk dat ze doet kunnen stoppen in het eigen onderhoud, en het vergroten van de vloot.

In het kort

“Als die vloot groot genoeg is voor een bepaalde regio kun je de levering van energie gratis maken, of nagenoeg gratis.”

De impact voor het bedrijfsleven

Willen onze klanten morgen opeens massaal hun servicevragen kunnen stellen via Virtual Reality? Chauffeurs worden binnen een jaar of twintig, of wellicht zelfs eerder, waarschijnlijk vervangen door zelfsturende voertuigen. Maar worden inspecteurs en monteurs ook (deels) weg-geautomatiseerd met behulp van slimme IoT-toepassingen?

Gebruiken uw concurrenten binnenkort Artificial Intelligence voor hun recruitmentproces of Bots voor social media, en moet u ook aanhaken? Zijn er over tien jaar nog juristen en accountants, of worden die vervangen door Smart Contracts? En als al deze banen wegvallen, krijgen we dan allemaal een basisinkomen?

Leiden is vooruitzien

Leiden is vooruitzien. De mogelijkheden met en de impact van technologische ontwikkelingen zijn eindeloos. Ze bieden in het bijzonder heel veel mogelijkheden, kansen en bedreigingen voor het werken in organisaties. Dat is waar we ons in de serie “Future: Fast Forward” op richten.

Madelein Smit: “Van nieuwe leiders worden nieuwe dingen gevraagd. Om te stimuleren, om te verbinden. Maar het hiërarchisch/militaire model is over.”

Uw visie op de impact van digitale innovatie op uw business

In deze serie artikelen beschrijven we de impact die trends op het gebied van digitale innovatie zullen hebben op vijf aspecten van uw bedrijfsvoering. Om u te helpen een visie te vormen op hoe digitale innovatie ook uw business gaat veranderen, binnen de komende tien jaar.

U zult zien dat de veranderingen waar we nu mee te maken hebben, zelfs raken aan de kern van uw organisatie. Namelijk aan de waarde die u toevoegt in de maatschappij, nu en in de toekomst.

Trends in digitale technologie

In deze serie gaan we er vanuit dat de zich snel ontwikkelende technologie veel veranderingen van ons vraagt. We onderscheiden vier zeer impactvolle trends voor de nabije toekomst: het IoT, het Digitale Platform-denken, Machine Learning, en de Blockchain. Als bijzondere trend vermelden wij ook nog Quantum Computing, op aanraden van Hans Bos (NTO Microsoft Nederland).

Voorspellen op basis van data, en de visie van visionairs

Wij hebben net zo min een kristallen bol als u. Ook al houden we natuurlijk alle trends en ontwikkelingen continu heel nauwlettend in de gaten, en ook al zijn we steeds op zoek naar het creëren van meerwaarde met de nieuwste technologie.

“Data is de nieuwe munteenheid, maar ook de nieuwe grondstof voor persoonlijke groei.” – Ernst-Jan Stigter, CEO Microsoft Nederland.

Wat we in de serie Future: Fast Forward doen is gefundeerd een visie van de toekomst schetsen, op basis van research naar huidige trends. Dat onderzoek vullen we aan met interviews met enkele top-innovators uit het Nederlandse bedrijfsleven. We richtten het onderzoek en de gesprekken op de impact van data en innovatie binnen de volgende domeinen:

  • De manier waarop organisaties waarde toevoegen en marketing: uw bestaansrecht en het sociale contract;
  • Leiderschap;
  • De medewerker en de manier waarop we samenwerken;
  • HR en Recruitment: onderwijs en belangrijke skills voor de toekomst;
  • De impact die organisaties en hun bedrijfsvoering hebben op de maatschappij als geheel.

Om de visie op 2028 vorm te geven publiceren we vanaf 15 mei wekelijks een interview met één van de geïnterviewde innovators uit het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder  Madelein Smit (Executive Director bij D3cisive), Mascha Driessen (Senior Director Strategic Search Western Europe, Microsoft), Ernst-Jan Stigter (CEO Microsoft Nederland) en Vincent Everts (Trendwatcher).

Volg de serie “Future: Fast Forward” vanaf 15 mei 2018 op www.motion10.com, en kijk met ons mee naar de toekomst.

Zingeving en betekenis in je werk

Ernst-Jan Stigter, CEO Microsoft NL: “Werkgelegenheid en onderwijs gaan me aan het hart. Ik vind het leuk om te leren, misschien is dat wel mijn echte passie.”

Een gesprek met over de toekomst van werk en zakendoen, en hoe het dagelijks leven in organisaties de komende jaren zal veranderen als gevolg van innovatie met behulp van data. Onderwijs en de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven waren belangrijke thema’s in dit gesprek.

Lees het interview met Ernst-Jan Stigter

Verantwoordelijkheid en zelfbeschikking

Madelein Smit is Executive Director bij D3cisive, Executive Technologist bij Palo Alto Strategy Group en scale-up adviseur voor verschillende internationale organisaties. Tino Driessen is als partner en mede-oprichter van Nova Silva ondernemer in BI–as-a-Service.

Een gesprek met Madelein en Tino over de kansen en mogelijkheden vanuit data-gedreven innovatie, bijvoorbeeld voor marketing. Maar met name spraken we over innovatie en data in combinatie met verantwoord ondernemen, toekomstig banenverlies, het Universeel Basis Inkomen, data-eigenaarschap en data literacy.

Lees het interview met Madelein Smit en Tino Driessen

Zelfsturing

Vincent Everts is Trendwatcher bij Midas Consultancy, CEO bij Electric Driving Consultancy en Founder van IncrowdApp. Hij is een veelgevraagde spreker op het gebied van trends en innovatie. Hij is initiatiefnemer van het jaarlijkse Blockchain Innovation Congres in Amsterdam, het grootste congres in Europa op dat gebied.

Ik sprak met Vincent over zelfsturing, een onbetwistbare en veilige digitale identiteit, coachend leiderschap, toekomstig banenverlies door AI en een Universeel Basis Inkomen als mogelijke oplossing.

Lees het interview met Vincent Everts