Een IT’er is ook maar gewoon een uniek mens

In de IT houdt men van in hokjes plaatsen. Je bent ontwikkelaar. Of architect. Of designer. Er wordt ook graag gegeneraliseerd als het om de verschillende soorten werkzaamheden en de beoogde doelgroep gaat; het ene type mens is beter in bepaalde taken dan andere. Tegelijkertijd lopen de gemoederen rond diversiteit mede dankzij een (gewezen) engineer bij Google hoog op.

Door al deze ontwikkelingen zijn vacatures daarom steeds moeilijker te schrijven. En worden ook steeds nietszeggender lijkt wel. Alleen de functietitel is al erg moeilijk om te bedenken. Maar we willen wel graag de beste talenten op gesprek krijgen en uiteindelijk aannemen. Kunnen we als vacature niet gewoon het profiel van een bestaande medewerker gebruiken en erbij zetten: ongeveer zo ééntje willen we er nog graag drie van?

Van een 7 een 9 maken

Laten we onszelf niet voor de gek houden. Sommige soft-skills zijn wel enigszins aan te leren, maar echt een kei in communicatie worden terwijl je eigenlijk het liefst in een hoekje stil je werk doet is lastig. Hardcore ontwikkelaar zijn, terwijl je eigenlijk een mensen-mens bent is ook niet waarschijnlijk zonder het te forceren. Het is bij mij biologisch bepaald dat ik geen kaart kan lezen (al denkt mijn vrouw nog steeds dat ik het kan leren als ik maar m’n best doe), maar ik ben best goed in het snel scannen van tekst en het daarna begrijpen van de essentie van het verhaal. Laten we dáár dan maar ons voordeel uit halen!

Het is veel makkelijker én effectiever om de goede eigenschappen die je al hebt nóg beter te maken. Van een 7 een 9 maken kost minder inspanning en frustratie, is vaak een natuurlijker proces, en levert betere en meer duurzame resultaten op dan van een 4 een 6 proberen te maken. Het tegelijkertijd iets proberen te verbeteren van skills die echt onvoldoende zijn is natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Laten we het persoonlijk houden

Persoonlijke ontwikkelings plannen (POP) zouden ingezet moeten worden voor precies dat: de ontwikkeling van jou als persoon. De focus moet liggen op het individu. En als organisatie in zijn geheel zijn we verantwoordelijk voor het aanbrengen van de juiste balans in de groep van mensen die we aannemen en inzetten. Als we vinden dat er te weinig medewerkers van een bepaald type aanwezig zijn omdat de teambalans niet goed voelt, moeten we dat veranderen. Dat is een continu proces. Tegelijkertijd moet de persoonlijke ontwikkeling gericht zijn op het versterken van de al sterke skills en waar echt nodig verbeteren van de eventuele zachtere eigenschappen. Iemand die van nature niet goed is in het presenteren voor een groep, zal daar waarschijnlijk nooit in gaan uitblinken. Maar het kan zijn dat hij of zij het delen van kennis op die manier wel erg belangrijk vindt en graag wil doen. Door dan de focus op de inhoud te leggen en met bepaalde “trucjes” de presentatie skills te verbeteren kan zo iemand zich toch tot een uitstekend verteller ontpoppen en zal men zijn of haar iets minder gelikte manier van overbrengen voor lief nemen.

Het gaat om de groepsdynamiek

Om nog even op het onderwerp diversiteit terug te komen. Het gaat er niet om of elke functie in principe door elk persoon ongeacht huidskleur, geslacht of wat dan ook uitgevoerd kan worden. Het belangrijkste is dat er bij het vormen van teams een goed uitgebalanceerd geheel ontstaat. Van verschillende type persoonlijkheden. Of dat nu vrouwen of mannen zijn. Of alfa’s of beta’s. Of blauwe of rode persoonlijkheden. De groepsdynamiek is het belangrijkst. Alleen dan ontstaan de mooiste oplossingen!

Een IT’er is ook maar gewoon een uniek mens