Innovatie en disruptie

Organisaties die in deze tijd willen floreren, moeten meer dan ooit wendbaar en flexibel zijn. Innovatie is de sleutel tot succes in een wereld waarin verandering de nieuwe constante is. Disruptie is een reële mogelijkheid in elke sector, dus ook de uwe. Hoe kunnen organisaties zorgen dat ze aan de goede kant van disruptieve innovatie komen te staan? Hoe kan een cloud architectuur uw organisatie helpen om daarmee om te gaan?

Nooit alleen architectuur

“Adapt or die”. Wendbaarheid, flexibiliteit, aanpassingsvermogen en innovatie vormen de sleutel tot succes in een wereld waarin verandering de nieuwe constante is. Daarbij heeft uw organisatie natuurlijk een flexibele IT-architectuur nodig, ten minste om innovatie ook technisch te ondersteunen. Of om zelfs te innoveren vanuit het digitale. Een (hybride) cloud architectuur biedt uw organisatie vele voordelen, waar flexibiliteit er één is. Is architectuur dan het enige waar u aan hoeft te denken bij het versterken van de innovatiekracht van uw organisatie? Bij lange na niet. Over de andere manieren om wendbaar, flexibel en innovatief te worden, later meer. Maar nu eerst:

Microservices

Microservices zijn een manier om je architectuur in de cloud op te bouwen. Veel van de bekende bedrijven die succesvol zijn in deze nieuwe wereld hebben technologie als kerncompetentie. Ze gebruiken microservices om supersnel te innoveren en zijn daardoor ook bijzonder wendbaar. Maar hun software is tegelijkertijd ontzettend solide en betrouwbaar.

Bedrijven als Netflix, uber, Amazon zijn voorbeelden van organisaties die microservices hebben geadopteerd als nieuw paradigma voor het ontwikkelen van cloud applicaties.

Wat zijn Microservices precies

Kleine stukjes functionaliteit, in plaats van één (monolitische) applicatie waar alles op draait. Bij zo’n monolith applicatie hebben veranderingen die ontwikkelaars doorvoeren implicaties voor de gehele architectuur en de gehele applicatie. Dit brengt natuurlijk problemen met zich mee. Omdat het releasen van nieuwe functionaliteit vaak betekent dat de gehele applicatie door een OTAP straat moet. Hierdoor wordt releaseplanning veel complexer en is men dus eerder geneigd releases minder vaak te doen waardoor time-to-market een issue wordt

Microservices zorgen ervoor dat verschillende teams of individuele developers kunnen werken aan afzonderlijk te gebruiken (en te monetiseren) stukjes functionaliteit. Die sneller en gemakkelijker live gezet kunnen worden, zonder implicaties voor de rest van de architectuur. Het is een “architectuur voor de gedistribueerde ontwikkeling van cloud applicaties.

Waarom microservices?

De voordelen die u behaalt met microservices zijn typische voordelen van een cloud architectuur. U kunt dezelfde voordelen behalen door een hybride architectuur op te zetten. Meer daarover leest u in het artikel van Gijs in ’t Veld genaamd “two-and-a-half-speed IT”.

  1. Meer agility. Sneller inspelen op veranderingen/signalen uit de markt.
  2. Minder kans op foutjes in de code van de gehele organisatie architectuur/cloud applicatie. Dus sneller en veiliger ontwikkelen van nieuwe functionaliteit.
  3. Efficiënter ontwikkelen doordat u niet gebonden bent aan één enkele universele code voor de gehele cloudapplicatie. Teams kunnen afzonderlijk de juiste technologie en/of code gebruiken voor een specifieke functie.
  4. Kostenefficiënt schalen; u hoeft alleen de capaciteit te vergroten voor de enkele microservice die een bottleneck blijkt te zijn, in plaats van additionele servers aanschaffen wanneer de capaciteit van het gehele platform uitgerekt is.
  5. Sneller onboarden van nieuwe engineers: die hoeven namelijk niet meer de monolith-code te leren en kunnen direct beginnen met ontwikkelen aan een nieuwe functionaliteit in een bekende taal.
  6. Daardoor trekt u ook ambitieuze mensen aan, die graag willen werken met de nieuwste technologieën.

In een uitgebreid artikel van Marc Andreesen leest u meer over Microservices. U leest daar bijvoorbeeld over wanneer microservices juist wel en juist niet een handig startpunt zijn voor uw organisatie om naar een (hybride) cloud architectuur toe te bewegen.

Dealen met disruptie; een disruptor overnemen

Innoveren en omgaan met (digitale) disruptie doet u natuurlijk nooit alleen met een slimme architectuur. Dat heeft ook met organisatiestructuur te maken, en cultuur. Een gat in de markt zien, de mogelijkheden om klanten te bedienen op een nieuwe manier; aan onuitgesproken klantbehoeftes voldoen.

Scherp

De Dollar Shave Club is een voorbeeld van een kleine, wendbare partij die de markt van verzorgingsproducten voor mannen op zijn kop zette. Onder andere dankzij het inspringen op een herkenbare, maar onuitgesproken klantbehoefte; namelijk om niet meer wekelijks of maandelijks naar de (fysieke) winkel te hoeven gaan voor nieuwe scheermesjes. En om die in plaats daarvan voor een zeer scherpe prijs automatisch maandelijks thuis te laten bezorgen. Dat concept wordt trouwens op zeer vermakelijke wijze uitgelegd door de CEO van het bedrijf, in een inmiddels meer dan 20 miljoen keer bekeken youtube-filmpje. Een vorm van marketing die anno 2012 zeer buitengewoon was.

Leren van de kleintjes

Het (waarschijnlijk niet geheel toevallige) toeval wil dat de Dollar Shave Club zijn IT-infrastructuur tijdens zijn snelle groei volledig heeft opgebouwd op microservices. Toevallig zijn ze overigens ook overgenomen door een grote partij in de markt; Unilever nam de Dollar Shave Club afgelopen maand over voor een slordige één miljard dollar.

Deze acquisitie door Unilever is een goed voorbeeld van hoe een groot “gevestigde orde”-bedrijf een kleine snelle startup kan inlijven om zo om te gaan met disruptie. En om vervolgens van ze te gaan leren hoe ze denken en, vermoedelijk, ook hoe hun IT in elkaar zit.

Dealen met disruptie: interne innovatie

Intern innoveren, ook in een organisatie of een sector die al lang gewend is op de “oude manier” te werken? Het kan echt. Bij steeds meer bedrijven zien we de laatste tijd dat in de cultuur, structuur en de manier van samenwerken wordt geïnvesteerd, met als één van de belangrijkste doelen om de innovatiekracht te vergroten. We zien ook dat bijvoorbeeld zogenaamde “hackathons” worden georganiseerd, waarbij medewerkers worden gestimuleerd en uitgedaagd om met nieuwe, slimme oplossingen te komen. Vaak gestoeld op cloud-technologie.

Eneco

De energiesector is een goed voorbeeld van een sector waarin consumenten niet lang geleden nog gewoon gebonden waren aan een vaste leverancier, maar ook een sector die digitale disruptie niet kan negeren. Technologiegiganten als Google en Tesla stortten zich op de markt, onder andere met slimme thermostaten en huissystemen. Maar ook met concepten van het zelf opwekken en opslaan van energie, of om die energie terug te voeren naar en (lokaal) netwerk en zo ‘prosument’ te worden.

Eneco sprong op deze ontwikkelingen in met slimme huisthermostaat Toon. Een toepassing die – hoe kan het ook anders – Eneco mede mogelijk maakte door middel van een agile werkwijze en een cloud architectuur. Toon is inmiddels goed ingeburgerd in Nederland (met een ruimschoots hoger marktaandeel dan Google Nest: 34% vs 4%). En momenteel is Toon bezig met het veroveren van marktaandeel in de rest van de wereld. Innovatie in een bedrijf van vóór het digitale tijdperk kan dus zeker succesvol zijn.

Innovatie en disruptie met een cloud infrastructuur

Ook u kunt uw eigen organisatie agile en disruptive helpen maken. In dit artikel ziet u: er zijn meerdere manieren om dat te bereiken. Eén belangrijke manier om dat te bereiken, of ten minste te ondersteunen, is door de IT-architectuur heel agile te maken. Een cloud architectuur (bijvoorbeeld met Microservices) is een belangrijke volgende stap om die agility te bereiken.

Meer informatie en inspiratie rondom cloud architecturen? Bekijk de bronnen hieronder en/of kom naar ons event “Architecture & Analytics in de cloud”.

Meer over Microservices: Lees het artikel van Gijs in ’t Veld.

Meer over cloud architectuur? Download gratis de whitepaper over API Management.