Het Wayfinding experiment

Low code maakt het mogelijk om applicaties overzichtelijk op te bouwen. Wijzigingen en uitbreidingen zijn daardoor vaak sneller te realiseren. Ik was benieuwd of mobiele Low Codeapps ook uit te breiden zijn met features zoals Indoor-Positioning. Dat heb ik zelf uitgeprobeerd in ons kantoor. In dit artikel lees je waarvoor je Indoor-Positioning kunt gebruiken en hoe je dit combineert met een Low Code-platform zoals OutSystems.  

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.lowcode-azure.nl.

Veel boeiende use-cases voor Indoor-Positioning 

Hoe gaaf is het als je voor het eerst in een supermarkt komt en je weet meteen waar de chocomel staat? Of als een app op basis van jouw boodschappenlijstje een route maakt die jou de weg wijst? Te denken valt ook aan een ziekenhuis: je komt binnen en hebt geen idee waar je naartoe moet. Het personeel lijkt druk te zijn. Indoor-positioning biedt hier een uitkomst!  

Niet alleen wayfinding, maar ook features zoals “geofencing” zijn interessant: Hiermee kun je als ontwikkelaar gebieden tekenen op een plattegrond. Een app registreert het zodra een gebruiker in één van die gebieden binnenkomt of weggaat. Dat kan voor musea gebruikt worden om mensen naar minder drukke gebieden te geleiden of bijvoorbeeld door winkelcentra voor advertenties. 

Low Code is een belangrijke enabler 

Een Low Code platform zoals OutSystems maakt het mogelijk om op een overzichtelijke manier apps te bouwen die aansluiten bij wat een organisatie echt nodig heeft. Business value wordt hierdoor erg snel bereikt. Er gaat minder tijd zitten in hoe iets technisch voor elkaar te krijgen is en er is meer aandacht voor wat de organisatie echt nodig heeft.  

Het wordt zo al snel de cultuur om continu functionaliteit en gebruiksgemak van een applicatie te blijven verbeteren. Met Low Code is de drempel lager om als organisatie te zeggen “Laten we het logo toch maar linksboven in het scherm zetten, in plaats van linksonder, maar ook: “Laten we data in plaats van uit systeem A uit systeem B halen” 

Maar wat als je nou zo een Low Code platform uit wil breiden met een feature zoals Indoor-Positioning? 

Niet alles hoeft Low Code te zijn 

De kracht van Low Code zit hem erin om vaak gebruikte functionaliteit te bundelen en overige functionaliteit die nodig is van buiten aan elkaar te knopen. En dat alles zo te doen dat het geheel overzichtelijk blijft. 

Maar niet alles hoeft Low Code te zijn. Services zoals IndoorAtlas kunnen op basis van hardware-gegevens voortdurend een nauwkeurige locatie van een device (bijvoorbeeld een smartphone) sturen. De data-analyses en berekeningen die hiervoor nodig zijn gebeuren niet in de app zelf, maar in een aparte cloudomgeving 

Voor de verdere integratie met dergelijke cloudservices is het soms nodig om traditionele methodes zoals Javascript of #C of .Net te gebruiken. Het voordeel is dan dat de ontwikkelaar hierdoor meer functionaliteit kan realiseren. 

Wat je verder nodig hebt 

IndoorAtlas stelt tools en handleidingen ter beschikking om jouw specifieke omgeving voor indoor-positioning in te richten. Wat je verder nodig hebt zijn bluetooth-beacons, kleine apparaatjes die voor 20$ per stuk te krijgen zijn. Ze hebben vier batterijen per stuk nodig en daarmee kunnen ze twee jaar lang signalen uitzenden die apps verder verwerken. Deze apparaatjes moeten vast gemonteerd worden in het pand. Ze kunnen ook in de buitenlucht geplaatst worden als je een meer nauwkeurige positiebepaling nodig hebt dan GPS.  

Mijn Indoor-Positioning experiment in OutSystems 

Met behulp van Low Code platform OutSystemsAzure en een stel beacons heb ik zelf een Indoor-Positioning App gebouwd voor het kantoor van ons bedrijf. Voor ons kantoor van ongeveer 45 bij 45 meter heb ik acht beacons geïnstalleerd. In de screenshot hieronder kun je goed zien hoe een gebruiker van punt A naar punt B wordt geleid in ons pand. 

Het lukt om externe services zoals IndoorAtlas te gebruiken in het Low Code platform OutSystems. Hierbij heb je dus Indoor-positioning functionaliteit tot je beschikking in apps die goed te beheren en aan te passen zijn. 

Meer weten of direct aan de slag? 

Wil je meer weten over Low Code of IndoorPositioning? Heeft jouw organisatie ook de uitdaging om snel nieuwe applicaties beschikbaar te willen stellen om mee te kunnen met de ontwikkelingen in de markt? Dan kan het zeker interessant zijn om te kijken of OutSystems ook in jouw IT-landschap ingezet kan worden.