De digitale kolonisatie van ons allemaal

Er gebeurt op het gebied van geopolitiek iets onvoorstelbaar groots op dit moment. En het heeft niets met Rusland of het Midden-Oosten of China te maken. Ook zijn er geen overheden of regeringsleiders bij betrokken. Het voltrekt zich onder onze neus zonder dat we er echt bij stil staan.

Met de komst van het Internet is er in de wereld veel veranderd. De grootste revolutie in de geschiedenis van de mensheid tot nu toe heeft de afgelopen 15 jaar plaatsgevonden. Nieuws van over de hele wereld bereikt ons sneller dan ooit, en we reageren daar ook sneller dan ooit op. Nuance is ver te zoeken. Populisten regeren door middel van Twitter. Wat is de volgende stap: partijprogramma’s via Snapchat?

Are we human, or are we dancer?

Maar dat is binnenkort allemaal irrelevant. Landelijke politiek is niet lang meer houdbaar, zeker niet op de manier zoals het nu gebeurt. Het Europese gedachtengoed is waarschijnlijk nog iets langer houdbaar. Maar uiteindelijk zal er echt over de grenzen van de landen en continenten heen geregeerd moeten worden. Op dit moment heeft de governance board van Apple een véél grotere macht dan welke landelijke overheid dan ook. Zijn we nog burgers van een land, of van Google? Facebook heeft meer “inwoners” dan wel land ter wereld ook! Is de governance board van deze organisaties democratisch gekozen?

We’re IoT devices!

Uiteindelijk draait het deze partijen allemaal om de data die er verzameld wordt en de inkomsten die daarmee gegenereerd kunnen worden. Google is echt niet geïnteresseerd in zelfrijdende auto’s. Het zijn niet meer dan IoT devices die persoonlijke data genereren. Wij zijn het verlengstuk van onze devices. Omgedraaide singularity! De machines hebben ons nodig om geld uit te geven. Robots moeten belasting gaan betalen. Facebook is geen park, maar een winkelcentrum! Apple verkoopt een lifestyle die hen héél veel geld oplevert. En we storten ons allemaal als lemmingen in de “afgrond”.

Het digitale koloniale tijdperk

Vroeger werden een land onder de voet gelopen en uitgebuit. De “gouden eeuw” is iets waar Rutte trots op is, maar is in feite een periode van brute annexatie van allerlei landen die betere resources en naïevere mensen hadden dan wijzelf. Op dit moment is het Silicon Valley wat de dienst uitmaakt in de wereld. Een piepklein stukje aarde, waar al onze data verzameld wordt en in geld wordt omgezet. We kunnen niet meer zonder, we worden uitgebuit en we vinden het heerlijk.

Het verschil tussen de digitale kolonie en de aloude kolonie uit de gouden eeuw is dat onze resources niet uitgeput raken en dat we niet in opstand komen. We vinden het allemaal wel prima zo. Is er nog een politiek leider die hier macht over heeft? Of zijn de belangen zo verstrengeld dat Silicon Valley too big to fail is? Grappig overigens dat Silicon Valley ooit onderdeel van Mexico was, maar dat terzijde.

 

Shadow IT uit de schaduw halen

 

 

Meer over de security en governance van data leest u in deze blog van Richard Fransen.

Meer over de veiligheid van uw eigen data in het digitale tijdperk, leest u in deze eerdere blog van Gijs in ’t Veld.