Slimme contracten, snellere facturering en uniforme data-uitwisseling

De logistieke sector heeft heel veel te winnen als zij data in de keten meer transparant en sterker beveiligd gaat uitwisselen middels blockchain. Een artikel van de Harvard Business Review laat zien hoezeer de technologie geschikt is voor Supply Chain Management. Slimme contracten, facturering en uniforme data-uitwisseling zijn voordelen die de blockchain de logistieke sector te bieden heeft.

Een E.coli uitbraak legde in 2015 de restaurants van Mexicaans-Amerikaanse restaurantketen Chipotle plat, nadat 55 klanten ziek werden. Het nieuws maakte chili-gehakt van de reputatie van het merk, en de aandelenkoersen daalden met 42%, tot een laagtepunt waar ze sindsdien zijn blijven steken.

Het kern van de crisis voor dit bedrijf was het probleem dat bedrijven die te maken hebben met meerdere leveranciers voor onderdelen en ingrediënten: een gebrek aan transparantie en accountability in complexe supply chains.

De logistieke sector heeft bijzonder veel te winnen als zij data in de keten meer transparant en sterker beveiligd gaat uitwisselen middels blockchain. Lees hieronder waarom.

Wat is de blockchain?

Niet iedereen is nog helemaal bekend met blockchain technologie. Wat is het precies, en wat kun je ermee? Microsoft omschrijft het als volgt: “Blockchain is in de basis een gegevensstructuur voor het maken van een grootboek voor digitale transacties, die niet in het bezit is van één provider, maar wordt gedeeld in een gedistribueerd netwerk van computers.” Voor meer uitleg, bekijk ook dit artikel.

Blockchain technologie perfect voor Supply Chain Management 2

Supply chain management met behulp van blockchain

Een artikel van de Harvard Business Review laat goed zien hoe geschikt blockchain technologie is voor supply chain management.

Eén van de grootste problemen waarmee bedrijven die complexe supply chains beheren te maken krijgen, is het gebrek aan transparantie. Als u te maken heeft met meerdere leveranciers of partners in verschillende regio’s en landen, kan het moeilijk zijn om het overzicht te behouden. Waarom was een bepaald factuurproces ergens in het pad van een vracht in uw keten niet afgewikkeld? Het aanwijzen van problemen kan moeilijk zijn, vanwege alle onderdelen van de formule. Dit is iets waar blockchain een “geweldige oplossing kan bieden”, volgens het artikel van de Harvard Business Review.

Vanwege de manier waarop transacties worden vastgelegd en gevolgd met blockchain technologie, wordt het veel makkelijker om alles in real-time te zien gebeuren. Het is mogelijk om transacties te monitoren, en het algemene en publieke grootboek betekent dat u bij iedere stap inzicht heeft. Leden van het netwerk kunnen zien wat er gebeurt, terwijl het gebeurt. Daarbij zorgt het systeem er zelf voor dat alle partijen zich aan hun deel van de afspraak houden. Slimme contracten, facturering en uniforme data-uitwisseling zijn belangrijke voordelen die de blockchain de logistieke sector te bieden heeft.

Slimme contracten

Eén van de redenen waarom blockchain technologieën zo passend zijn voor supply chain management, is omdat smart contracts er onderdeel van zijn.

Smart contracts zijn in essentie contracten die op geautomatiseerde wijze hun eigen uitvoering verzekeren. Alle partijen die dat willen, kunnen met smart contracts inzicht hebben in de voorwaarden van een overeenkomst. Maar bovendien zorgen smart contracts er zélf voor dat ze nageleefd worden. Bij elke nieuwe stap moet aan een set vooraf gedefinieerde voorwaarden worden voldaan. Enkel wanneer de ondergetekenden aan die voorwaarden voldoen, kan de overeenkomst worden afgehandeld.

Dit is een mooie kans voor het verbeteren van uw supply chain management. Met behulp van smart contracts kunt u garanderen dat verschillende leveranciers en ketenpartners hun verplichtingen nakomen. U kunt afleveringen van ladingen vracht op verschillende locaties inzien, en een vracht tracken door het volgen van het voldoen van voorwaarden in smart contracts.

Open, autonoom en automatisch

Omdat alles wordt beheerd in een publiek gedistribueerd grootboek, is gemakkelijk te zien wat er gebeurt. En dat terwijl tegenwoordig veel supply chains nog (deels) worden geadministreerd op papier. Veel zaken worden al getracked met behulp van computers, maar vaak is er nog menselijke tussenkomst nodig voordat u kunt zien wat er nu precies gebeurd is. Het duurt daardoor vaak uren, of soms zelfs dagen voordat een systeem of rapportage is geüpdatet.

Smart contracts kunnen helpen om onzekerheid en vertraging weg te nemen. Slimme contracten zijn autonoom en automatisch. Dat vermindert de kans op menselijke fouten en vergroot uw toegang tot real-time en waardevolle informatie.

Facturering integreren met blockchain technologie

En dan het factureringsproces. Voor de meeste mensen was de eerste kennismaking met blockchain de populariteit van Bitcoin. Financiële transacties zijn nog steeds één van de meest geschikte toepassingen voor blockchain technologie. Bockchain transacties zijn veilig en á la minute voldaan. Bovendien kosten ze vaak minder. Traditionele betalingsverwerkers rekenen vaak fees en het kost soms meerdere werkdagen om de overdracht van een bedrag af te ronden.

Met behulp van de blockchain kunnen transacties sneller en goedkoper. U hoeft niet eens te werken met Bitcoin of andere cryptocurrencies om daarvoor te zorgen. Sommige Aziatische landen zijn bijvoorbeeld zelf al aan het experimenteren met betaalmogelijkheden op basis van blockchain technologie.

Uniforme data-uitwisseling

De uniformiteit van de uitgewisselde data is een derde belangrijk voordeel dat de blockchain bedrijven in de logistiek te bieden heeft. Te vaak spreken systemen van partners in de keten een andere taal. Met behulp van EDI’s is geprobeerd dit probleem op te lossen, maar elke zogeheten EDI standaard is in de praktijk verschillend. Met flexibele integratieplatforms in uw eigen IT-landschap vergroot u nu al de snelheid van integratie met nieuwe schakels in de keten aan uw zijde.

Maar wat als de organisaties waarmee u samenwerkt zich zouden aansluiten bij hetzelfde blockchain-netwerk? Integratie is dan altijd instant. Hoe zou het werk van een logistieke ketenregisseur eruit zien als bijvoorbeeld de VGM van een bepaalde lading nooit meer ter discussie gesteld kan worden, maar in plaats daarvan door ieder lid van de keten gevalideerd en gecontroleerd kan worden?

Meer over de blockchain of trends in de logistiek?

Wilt u meer weten over de blockchain, IoT, en andere trends in ontwikkelingen binnen de logistiek? Bekijk dan ook de volgende bronnen:

  • Het artikel Who will win the blockchain revolution”, een introductie van de blockchain met daarbij verdieping over de mogelijkheden, het heden, de toekomst en de maatschappelijke impact van blockchain technologie.
  • Dit artikel over de meest relevante trends in IT en de logistiek voor 2017.
  • Het benchmarkonderzoek van Motion10 over ICT in de logistieke sector in Nederland.